Suomalaisten suureen alkoholin kulutukseen on haettu
ratkaisua keskioluen laimentamisen ja alkoholiverotuksen kiristämisen kautta.
Keskioluen laimentamisen seurauksena olisi juotava useampi olut saavuttaakseen
saman alkoholimäärän kuin nykyisellä oluella. Alkoholiveron kiristämisellä taas
pyritään saamaan alkoholin ostoa vähenemään. Molemmissa on hyvät ajatukset
takana, mutta todelliset seuraukset eivät ole tiedossa.
Laimentamalla
ruokakaupoissa myytävää keskiolutta nykyisestä noin 4,7 prosentista 3,7
prosenttiin alkoholin määrä annoksessa ei olisi kovin paljoa pienempi. Ihminen
ei todennäköisesti muuttaisi juomisen määrää suuremmaksi, joten alkoholia elimistöön
kulkisi aiempaa vähemmän, mutta vain hieman vähemmän. Pidemmällä tähtäimellä
alkoholin kulutuksen määrä kumminkin olisi jo mitattavissa tavoitteen eduksi
vähentää alkoholin suurkulutusta.
Alkoholiveron
kiristäminen puolestaan nostaisi keskioluen hintaa, muttei välttämättä
vähentäisi ostajia. Alkoholin kulutukseen vaikuttaa hintaa enemmän riippuvuus
ja halu. Ihmisen mieli toimii monissa asioissa niin että kun jotain saa, haluaa
lisää, mutta kun on hetken ilman, ei tee mieli enää ollenkaan. Eli kun ihmisen
tekee mieli alkoholia, hän myös ostaa sitä, vaikka hinta olisi hieman aiempaa
kalliimpi. Ihminen kumminkin alkaa puntaroida halun tai tahdon voimakkuutta,
jos hinta nousee huomattavasti. Pieni hinnan nousu ei todennäköisesti johda
alkoholin kulutuksen vähenemiseen. Huomattavalla hinnan korotuksella sen sijaan
voi olla jo kulutuksen vähentämisen kannalta suotuisat tulokset.
Alkoholin
kulutukseen vaikuttaa myös alkoholin saatavuus. Mitä vaikeampi jotakin on
hankkia, sitä enemmän sitä jätetään hankkimatta. Keskioluen ollessa
ruokakaupoissa ja vahvempien juomien Alkossa, alkoholin kulutus painottuu
keskiolueen. Alkoholin saatavuutta hankaloittaisi kaikkien alkoholijuomien siirtäminen Alkoon, jolloin alkoholijuomien ostaminen päivittäistavaroiden yhteydessä
loppuisi. Vahvempien alkoholijuomien siirtäminen ruokakauppoihin taas saattaisi
lisätä alkoholin kysyntää, koska saatavuus olisi hyvä. Tällöin kumminkin
alkoholin kulutus saattaisi muuttua keskioluen kulutuksesta lasilliseen viiniä
ruuan kanssa.
Alkoholin
suurkulutus koetaan ongelmaksi. Olisiko se ongelma, jos kulutus olisi jaettu
tasaisesti pariin annokseen päivässä? Onko ongelmana humalahakuinen juominen
viikonloppuisin vai liian suuri määrä alkoholia nautittuna? Alkoholin
suurkulutuksen vähentämisen kannalta kannattaisikin miettiä, halutaanko
kulutusta todellisuudessa vähentää, lopettaa kokonaan vai vain kohdistaa
terveellisempiin tapoihin nauttia alkoholia. Ohjataanko ihminen hetkeksi pois
alkoholin käytön parista, jottei hänen enää edes tekisi mieli alkoholia vai
annetaanko jatkaa vanhaan tapaan? Mikään ei ole ongelma, ellei siitä itse tee
ongelmaa.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti